Onze laanboomkwekerij is momenteel 10 hectare groot. Wij richten ons vooral op het kweken van twee keer verplante bomen, maar we doen ook drie keer verplante bomen. In principe zijn alle maten door ons te leveren vanaf de spil tot 20/25 en verder. Ons assortiment bestaat uit ongeveer 160 soorten van onze eigen kwekerij. Wij kunnen echter via collegakwekerijen ook andere soorten verzorgen.

We kweken bomen die aan internationale kwaliteitsnormen voldoen. Een groot deel van onze productie leveren wij aan handelaren en exporteurs. Daarnaast bedienen wij kleinere partijen zoals tuincentra en hoveniers.

  Het kweekproces: 

 

 

 

Onderstammen plantklaarmaken

Na binnenkomst van de onderstammen wordt wortelsnoei toegepast om na het uitplanten weer een goed en gezond wortelgestel te krijgen. De onderstammen worden afhankelijk van de gewasgroep gekoeld of in het zand bewaard.

 

 

 

Planten

In het voorjaar worden de onderstammen gepland op 40 cm afstand. Bij het planten mag de grond niet te nat zijn.

 

 

 

Enten

Veredelen gebeurt op drie manieren: enten, oculeren en winterhandveredeling. In het voorjaar worden de jonge bomen geŽnt. Ze zijn dan een jaar oud. Bij het enten wordt een andere soort op de stam van de boom gezet. Hierdoor kan de uiteindelijke boom profiteren van de voordelen van de twee geŽnte soorten. Bijvoorbeeld bij een bolcatalpa wordt een onderstam van de catalpa gecombineerd met een bolcatalpa soort. Na het aansnijden wordt de ent op de onderstam gezet. Daarna wordt de ent aangesmeerd met entwas. 

 

 

 

Oculeren

Oculeren vindt plaats in juli en augustus. Hiervoor zijn de ogen van een andere soort nodig. Deze bevinden zich op een tak in de oksel van de bladsteel. De ogen worden van de tak gesneden en door middel van een T- vormige inkeping op de onderstam van een andere soort gezet. Vervolgens wordt dit afgebonden voor een optimale vergroeiing

 

 

 

Winterhandveredeling

In de winter worden de winterhandveredelingen verwerkt om ze in het voorjaar te kunnen planten. Het proces is vergelijkbaar met enten. Het verschil is dat deze stammen enige maanden bewaard worden in een koelcel. Bovendien wordt de ent geplaatst op de onderstam zonder dat deze in de grond zit.

   

 

Opkweken

Gedurende het jaar worden verscheidene onderhoudswerkzaamheden aan de bomen verricht. De bomen worden meerdere malen gesnoeid en vastgezet aan de stokken. Dit proces duurt drie jaar daarna worden de eerste bomen uitgeleverd.

 

 

 

Rooien

De bomen worden op afroep gerooid met behulp van een rooimachine. Op verzoek kan met of zonder kluit gerooid worden.

 

 

Kuilen

Wanneer er enige tijd tussen het rooien en het leveren van de bomen zit, worden deze opgekuild in zand. Dit voorkomt uitdroging van de wortels. 

 

 

Uitleveren

Na afroep worden de bomen geladen voor uitleving. Om uitdrogen te voorkomen worden de wortels afgedekt met een zeil.